Hästfysiotereaput

Ja en sådan va ute och kollade på min systers häst igår, jag tittade på lite och tänkte att det är lika bra att kolla igenom Sushi också. Jag visste att hon skulle vara långt ifrån felfri men trotasade den rädslan och så satte hon igång. Hmm det va väl inte särsklit mycket som var bra, hon hade en avslappnad och fin gång i alla fall.

Spänningar vid bogbladen - Beror till största sannolikhet på täcken. HSFen tyckte att inga hästar behöver täcke. De vill ogärna röra sig i täckena eftersom det är dålig passform, finns inget täcke som är gjort för att passa en häst, så de står mest still och när de går så kan de inte ta ut stegen ordentligt. Så hon tyckte av med alla täcken förutom när det regnar och blåser samtidigt. Jag lär dock lägga på det även om det "bara" regnar eller är nederbörd. Klippte man sin häst så var man såklart tvungen att ersätta det med ett täcke men hon tyckte att det var helt onödigt att klippa dem. Släpper man ut en svettig häst så ställer den sig där det blåser som mest så att den torkar så snabbt som möjligt. Låter man dom däremot stå inne och torka så blir dom kalla eftersom där torkar dom inte, svettäcken funkar inte eftersom dom stänger in svetten.

Spänningar i manke & rygg - Vilken suprise att inte sadeln passade, eller ja egentligen va det ju det men dom där jäkla sadlarna vill ju aldrig passa. Sushi kan inte fortsätta att muskla sig i den här för att den har blivit för trång. När man har en såpass omsuklad häst och köper ny sadeln brukar man kunna ha den ca ½ år innan man måste byta, jag har haft den i fyra månader. Flyttade jag dock bak den, hade den för långt fram nu, så kommer hon kunna ha den ett tag till. Sen tyckte hon att vi skulle köpa en bomlös sadel eftersom den går att använda på alla hästar och behöver inte passas in (låter helknäppt jag vet!!) tills hon har musklat klart sig så att man slipper byta sadel med så jämna mellanrum och sen köpa en "riktig".

Stel i bakkärran - Kommer inte riktigt ihåg vad som orskade det men antar att det hänger ihop med det ovan!

Åtgärder -
 • Tömkör minst en gång i veckan för muskelbygget
 • Klättra mycket. Rygga avsuttet i uppförsbacke både rakt och sickzack
 • Mycket sidvärtes
 • Lång & låg form (visste jag redan)
 • Av med täcken
Foder - Med tanke på hur bra hö vi hade så tyckte hon att jag skulle plocka bort lusernet, helt onödigt och kostar alltså bara pengar, och bara ge henne hö, mineraler, vitaminer samt olja.

Min åsikt - Mycket som hon sa lät väldigt logiskt och det var väldigt nyttigt att höra på henne och att hon behandlade Sushi. Men sen finns det ju lika många åsikter som det finns människor i världen så jag tror att man helt enkelt får testa sig fram och se vad som passar en bäst. Jag kommer alltså testa på det här spåret och ta ut henne om ett tag igen för att se om det blivit någon skillnad.

Kontakt - Här kan ni kika på hennes hemsida

Kurshelg

Har vart på Billingehus hela helgen på ett convet som var ordnat för oss hästfolk! Har lyssnat på intressanta föreläsningar, bland annat med Charlotte Signahl, haft DUS årsmöte, Ryttargala med mera. Vi åkte hela åtta ungdomar från våran US vilket var väldigt roligt, alla kommer bra överens och vi har super kul ihop! :)


Hann ut med både Fiona & Sushi när jag kom hem, var visserligen mörkt när jag körde ut med Fiona men det funkar ju det med. Sushi var mest okoncentrerad och inte så sammarbetsvillig, hon brukar bli sån när hon inte är riden på några dagar vilket är fullt förståligt. Dressyrträning i morgon, kommer bli kul :)
Fiona fick lattja på lite som hon ville så fårt pass slutade upp i galoppträning haha, hon är för söt!

Dressyrpass i ridhuset

Idag hade vi näst sista gången på vår studiecirkel i ridhuset och det var bokningsfri dag så jag passade på att rida efter. Tänkte hoppa lite men hade ingen som kunde hjälpa mig med hindrena och hade inte tid att släpa fram det tyvärr. Det blev lite dressyr helt enkelt, tränade lite på det som vi gör på träningarna. Mest rulla på i en bra form, tempoväxlingar med mera. Vi har fått i uppgift att öva på att korta travstegena men behålla energin och det gick riktigt bra emellanåt.
Ser fram emot träning på måndag :)
Vad har ni hittat på idag?

Nya tag!

Förra veckan va en full vecka men inte så mycket häst. Den här veckan ser bättre ut och Fiona får skor i morgon. Galopperade henne lite i dag och gud va kul hon tycker att det är haha. Sushi också, hon går bananas och skuttar och far. VÅRKÄNSLOR YEEEEEEEEEEEEEEEEEEEYH


News

 • Tränade med Sushi i måndags och det gick riktigt bra. Annika är imponerad att det gick så snabbt för oss att hitta formen. Jag säger att damen är lättriden bara jag gör rätt, kul kul att det börjar funka lite smått i ala fall :)
 • Fiona ska få skor i nästa vecka vilket betyder att vi kan börja variera våra rundor betydligt mer, skönt!
 • Jag är något fruktanvärt omotiverad på allt just nu, även om det går bra, men hoppas att det kommer tillbaka. Vädret är ju inte direkt skit kul, jäkla snö!!!!
 • Jag va på Axevalla i söndags och körde Venise för första gången på länge, det gick bra men hon va heeeeet! Hade träningsverk i armarna efter haha

Sommar tack!

drww


Dräggelfia

En till tjusig failbild! Har inte så mycket roligt att berätta, det flyter på med hästarna och jag sitter och kikar på lite hingstar. Kika på Kilroy & Zalmiyac HÄR, fina va? Finns en hel del bilder under Galleri! Tokhästen ovan har blivit en riktig buse och hoppas & far, vårkänslor måntro?

BESLUTSÅNGEST 2

Nu har jag ju rett ut det där med vem jag ska träna för och har fortsatt med Annika men nu så har jag en väldigt stor beslutsångest över något annat, nämligen betäckning! Det är Sushi det gäller och det jag funderar på är om jag ska betäcka henne i år eller vänta... Alla åsikter är varmt välkommna, behöver höra lite olika!

Fördelar:
 1. Betäcker jag henne i år så fölar hon någon månad före jag tar studenten, efter studenten hade jag tänkt att jobba ca ett år, vilket gör att jag vet vart jag kommer befinna mig = jag är kvar på hemmaplan och kan ta hand om & fostra fölisen
 2. Hon är 12 nu vilket gör att hon skulle vara 13 vid födseln. Eftersom det är hennes första föl så vill jag inte vänta allt för länge med att betäcka henne. Får hon ett föl när hon är 13 så kan jag sälja det efter sex månader (funderar bara) och sen vänta något år med att betäcka henne igen tills jag har tid & råd med en häst till. Men då har hon ändå fått sin premiär fölis vilket jag inte tycker man ska vänta med förlänge!
Nackdelar:
 1. Vi har ju äntligen börjar komma igång lite med träningen, betäcker jag henne i maj så lär jag inte ta ut henne offentligt på minst tre månader vilket gör att vi kommer tappa igen. Vi kommer troligtvis inte hinna tävla något på hela året. Jag kommer nog missa vårt planerade träningsläger på klubben och en del andra roliga saker som kommer komma. Men å andra sidan är det ju så att vi alltid kommer missa saker när jag än väljer att betäcka henne
 2. Väntar jag tills nästa år så kommer fölisen komma när hon är 14 och när jag antagligen kommer vilja resa eller plugga vidare = dålig timning. Vet inte hur många år jag kommer läsa, om jag kommer resa, vart jag kommer bo och tusen andra saker
Slutsats:
Det är så himla svårt! Det lutar åt att jag betäcker henne i år men samtidigt kommer det ta lång tid innan vi kommer ut och tävlar. Inte för att tävlandet är allt men det är ju något jag vill göra. Det är ju så svårt att veta vad man kommer hitta på om något år. Det känns lite som att man får planera livet efter hästarna, det känns faktiskt lite tråkigt men samtidigt så skulle jag aldrig kunna göra mig av med dom. Egentligen va ju tanken när jag letade efter ett fullblodssto att jag skulle betäcka henne med en anglo och spara fölungen, det skulle bara vara ett + om hästen gick att rida.

?
Om det nu blir så är ju frågan vad jag ska betäcka med?!?!?! Från början var ju tanken en anglo men eftersom jag troligen inte kommer behålla fölungen är ju frågan om jag ska betäcka med en anglo, ett halvblod eller en ridponny? Vilken blir lättast att sälja? Det är så svårt att veta men känner att det är dags att bestämma sig snart!

PS
Vi har ca 13 års avelserfarenhet här hemma och skulle det nu inte gå att sälja fölungen så har vi plats hemma. Hon har god exteriör och ett toppen temperament

Lite hjälp tack!

RSS 2.0