Dag 2 – Min första häst


Min första häst var ett shettissto som vi köpte när jag var tre vid namn Viola. Hon var född 78 undan Bambina, efter Carmito och morfar var Kirkbride Golden Boy. Hon skulle alltså vart 32 (snart 33) men vi fick tyvärr ta bort henne 2005. Hon har åtta reggade föl var av tre är födda hos oss, den ena är Fiona.

Jag har små minnesbitar av hur det såg ut när vi var och tittade på henne, vi åkte på en grusväg som svängde lite och hon stod i en lerig hage brevid en ladugård / ett stall. Jag kommer ihåg att jag hade tjatat om en egen häst ett tag för jag visste några äldre tjejer som hade det. Vi hade redan två fjordningar hemma när vi köpte Viola och mamma & pappa hade hållt på med hästar sen barnsben.

Det var henne jag lärde mig att rida på och hur man körde, hon lärde mig så mycket och var alltid hur snäll som helst. Hon var pigg in i det sista och min allra bästa vän. Hon hade kvickdrag men det lindrades med alger samt när hon var dräktig. Hon var en toppen mamma och jag kommer ihåg hennes ena fölning hos oss en sommar kväll.

Jag minns dagen som hon avlivades på som igår och det skär i hjärtat att veta att man aldrig mer får träffa henne. Men jag försöker att minnas våra fina & bra stunder, när vi åkte sulky bakom henne och min bror och min granne var kära (eller iaf min granne haha), min första galopp på ett fält och bara hennes fina trygga närvaro


Jag leder Fiona och min lillayster rider på Viola!

Dag 1 - Presentera dig och dina hästar

Jag är 17 år (18 i mars, WIHO) och går andra året på omvårdnadsprogrammet. Bor på landet med en lillasyster, mamma & pappa, storbror bor i stan. Är ganska stängd som person, rastlös, rolig (om jag får säga det själv) och en riktigt pratkvarn med folk jag känner (jag bara pratar och pratar och pratar) . Gillar att åka tåg långt själv, har inga problem med att vara ensam. Haha låter som en ensamvarg men det är så skönt att bara vara och tänka, sen så gillar jag så klart att kompisar & folk runt omkring mig med. Fick min första shettis Viola (Fionas mamma) när jag var tre. Utöver hästarna så håller jag på med marsvin, ställer ut och avlar lite.


Fiona är min lilla klippa som föddes här när jag var fem, hon är undan Viola, efter Flagg och morfar är Carmito. Red henne när jag var mindre och sen började jag köra henne, de sista två-tre åren har vi börjat med lite skolkörning (dressyr, precision & maraton). När man kör ute hemma så är hon en riktig piggelin men på tävlingar blir hon en segis men det går hyfsat ändå. Som bäst har vi blivit placerade på tredje plats av 30 ekipage på dressyrmomentet på en tävling. Sen har vi knipit segrar i alla grenar på KM. Har även tävlat lite agility där vi har en del första plaster, min syster gjorde några starter i shettisgalopp & bruksridning på klubben när dom va mindre. Nu rids hon av mina kusnier ibland och är ute på ponnyridningar då & då. Hon är ganska speciell för att vara shettis då hon är kolsvart med vita strumpor, dom brukar allra oftast va skäckar om dom har strumpor!


Sushi är ett fullblodssto som jag köpte i april, hon är undan Tadila, efter Malvernico och morfar är Irish River. Jag tog tåget upp till Stockholm själv, blev hämtad av ägaren och åkte ut till Värmdö för att provrida. Trivdes bra med henne så en-två veckor efter möttes vi på halva vägen och hämtade hem henne. Har inte ridit henne så jätte mycket pga sadelproblem men nu är vi igång igen sen två månader tillbaka. Hon är hur snäll & lugn som helst och klok, många tror att fullblod är nervösa och far runt men det kan jag inte påstå att den här damen gör! Tanken är att vi ska komma igång och träna dressyr nu snart, reda ut det och sen börja med hoppning också. Hon blir 12 i februari, är utbildad LB/LB och tävlat hoppning LB.

Lista

Hittade den här listan hos Frida, lite mer hästig än den förra jag började på (och tog bort efter ett inlägg...) så ni försöker vi med den :)

Dag 1 - Presentera dig och din häst
Dag 2 – Min första häst
Dag 3 - Min största rädsla
Dag 4 - Hur började mitt hästintresse
Dag 5 - Det här finns i min ryktlåda
Dag 6 - Det här äter min häst varje dag
Dag 7 - Min favoritgrej i stallet
Dag 8 - Min hästs vardagsoutfit
Dag 9 - Mitt bästa hästminne
Dag 10 - Mina drömmar
Dag 11 - En bild på stallet
Dag 12 - Det här saknar jag
Dag 13 - En nytagen bild och 5 punkter som beskriver din häst
Dag 14 - Varför får ridning dig att må bra
Dag 15 - Något du och din häst är stolt över som ni har gjort!


Ska gå ut och rota fram släden och ta ut Fiona på en tur, kommer nog vara mycket uppskattat!

Förra vintern!

blacken travar på lalala


Gossan

Tänkte bara kika in och önska alla en bra jul, julafton är visserligen över men de är ju några juliga dagar till! Är nyfiken på vad ni fått i julklapp?:)


En julklapp från mamma & pappa va detta fina vintertäckte (som jag valde haha) till Sushi, 500 kr på Ekohallen i Borås :)

(dock inte utväxten)


saknar

Sushi i dagslägetSå här ser damen ut nu (med lite väl mycket päls och kagge haha) efter cirka 1½ månad (Fick hem sadeln den 3 nov). Skrittade henne sex dagar i veckan i två veckor innan jag började jogga. Efter det så har det oftast inte blivit sex dagar i veckan utan kanske snarare 4 dagar i snitt, har vart väldigt mycket annat det senaste. Nu så har jag börjat lägga in lite små galopper vilket hon tycker är super kul, de första fattningarna så går det mer uppåt än framåt haha. Har börjat jobba lite mer med tempoväxlingar nu, skrittar några steg, travar ca 20 m, bryter av till skritt, flyttar i sidled över vägen, halt och trav. Böjer åt höger/vänster varannan gång. Efter hon fått galoppera blir hon väldigt springig och vill inte lyssna, dels för att det börjar bli jobbigt och dels för att det är så kul. Men som ni ser så fattas det mycket muskler än och Rom byggdes ju inte på en dag ;)

Den här bilden är tagen någon gång runt 19 april, va nog dagen efter jag fick hem henne.

Den här bilden är tagen någon gång runt 10 maj då jag haft henne hemma ca 2 veckor. Lite svårt att se hur hon ser ut här men har ingen stillbild.

Den här bilden är tagen någon gång runt den 25 juni.

Bilden är tagen någon gång runt 27 augusti.

Kommer inte exakt ihåg när jag kasserade hennes sadel i våras/somras och hur mycket jag red henne under somaren, inte så mycket i alla fall. Men nu är vi i alla fall på G igen och jag hoppas att vi slipper mer trubbel nu!

vattenläcka i ridhuset


Så här fint va det när jag red i helgen!

Skulle på luciaövning i ridhuset igår och skulle ta med Sushi för att rida före, kollade inte på hemsidan före eftersom jag visste att det var bokningsfri dag. Kommer till ridhuset och öppnar dörren till stallet där det står och blåser några varmfläktar, dom målar väl tänkte jag och klev vidare till ridhuset. Möts utav att halva ridhuset är täckt av is och den andra halvan är stenhård. Får reda på att det har vart en vattenläcka i stallet som har gjort stor skada och tyckte jag hörde att det kan ta upp emot ett halvår innan det går att använda rishuset igen... Jätte tråkigt för klubben och alla berörda :(
Jag hade ju tänkt att börja träna framöver när damen fått bättre kondition men det kan jag ju glömma nu!

RSS 2.0